ČLANOVI PROSUDBENOG POVJERENSTVA ZA KULTURU

 

ROMANA BORŠ-MAČAK, mag.mus., učitelj savjetnik

Osnovnu i srednju glazbenu školu završila je u Osijeku, diplomirala na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku – Pedagoški fakultet, smjer glazbene kulture.

Od 1995. godine poučava glasovir u područnom odjelu GŠ F. Kuhača u Valpovu, predaje glazbenu kulturu, voditeljica je školskih zborova i tamburaških orkestara u nekoliko osnovnih škola u Slavoniji.

Također je voditeljica pripremnoga odjela solfeggia u GŠ «Kontesa Dora» u Našicama, voditeljica Glazbene igraonice u glazbenim odjelima u Valpovu i Belišću.

Bila je dugogodišnja voditeljica Stručnoga županijskoga vijeća učitelja glazbene kulture Slavonije i Baranje. Radi u OŠ August Šenoa u Osijeku i poučava solfeggio u GŠ u Valpovu.

Voditeljica je ženske vokalne skupine Mursella od njena osnutka 2012. S dječjim zborovima u dva navrata je na državnom natjecanju u Varaždinu osvojila srebrnu plaketu.

Već nekoliko godina uspješno s učenicima izvodi mjuzikle. Na Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, kategorija mjuzikl, 2017. osvojili su drugu nagradu.

 

VUK OGNJENOVIĆ, plesni koreograf

Rođen je u Osijeku gdje završava srednju Glazbenu školu Franje Kuhača, dva usmjerenja: glazbenik klavirist i glazbenik teoretičar.

U Zagrebu diplomira na Školi za klasični balet u klasi prof. Tatjane Marunić-Brcko i stječe zvanje profesionalnog plesača klasičnog baleta. 2006. god. diplomira na Umjetničkoj akademiji u Osijeku te postaje magistar glazbe, a tijekom studija pohađa i srednju Glazbenu školu Franje Kuhača, odjel solo pjevanja, u klasi prof. Vesne Jaić.

Profesionalno se usavršavao na: Hungarian Dance Academy (Budimpešta), Ballettkonservatorium St. Pölten (Austrija), Steps on Broadway (USA), Rebecca Davis Dance Company (Philadelphia) i baletnim seminarima kod Gyja Perkova, Silve Muradori, Marry Collins…

Do sada je plesao i pleše za HNK u Osijeku, HNK Zagreb, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Baletnu trupu Croatia, Ballet St. Pölten (Austrija), K&K Ballet Österreich (Austrija), Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, INK Pula, HKK Zadar. Gostovao je (s različitim ansamblima) u Turskoj, Danskoj, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Švicarskoj, Luxemburgu, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te diljem Hrvatske.

Status slobodnog umjetnika dobiva 2006. godine, a od prosinca 2008. predaje scenski pokret na Umjetničkoj akademiji u Osijeku gdje 2013. postaje docent. Član je HDPBU-a (Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika).

Kao koreograf, autor scenskog pokreta ili/i asistent redatelja radio je na više desetaka predstava i projekata s renomiranim hrvatskim redateljima i koreografima poput: Dinka Bogdanića, Svebora Sečaka, Želimira Mesarića, Vinka Brešana, Dore Ruždjak Podolski, Roberta Raponje, Dražena Ferenčine, Petar Vujačića i drugih

Nagrade i priznanja:

2005.godine nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji mladih baletnih umjetnika do 28 godina;

2006. godine brončana medalja na Hrvatskom natjecanju baletnih plesača Mia Čorak Slavenska;

2015. godine nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji glavna muška uloga

 

Borac je i glavni pokretač vraćanja baleta na scenu HNK u Osijeku, drugoga grada po nastanku baletne umjetnosti u Hrvatskoj!

 

KATICA ŠUBARIĆ, glumica

Katica Šubarić, magistra kazališne umjetnosti (akademska glumica i lutkarica), rođena je 30.11.1989. godine.

Studira na doktorskom studiju Doktorske škole društveno – humanističkih znanosti, informacija i komunikacija u kulturi.

Magistrirala je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku gdje je trenutno zaposlena u nastavnom zvanju asistenta na katedri glume, Kazališnog odsjeka. Sudjeluje na kolegijima Gluma: rad glumca na sebi, Gluma: rad glumca s partnerom, Gluma: dramski lik (biografija), Majstorska radionica glume: igra realnosti: Ibsen, Čehov, Krleža.  Uz svoje sudjelovanje na predavanjima, sudjeluje i u brojnim projektima i produkcijama UAOS-a kao glumica i kao voditeljica projekata te je 2014. godine dobila priznanje za najboljeg asistenta Kazališnog odsjeka za naročiti angažman u umjetničkom i nastavnom radu. Umjetnička je voditeljica i koordinatorica  međunarodnog festivala kazališnih akademija Dioniz i voditeljica Dramskog studija Umjetničke akademije u Osijeku. Idejna je nositeljica i organizatorica udruge „Kazališta S.O.S.“ ( Scena Osječkih Studenata).

Sudjelovala je na brojnim radionicama i usavršavanjima u Hrvatskoj i inozemstvu ( Michael Chekhov Europe Training Grožnjan pod vodstvom Ulrich Mayer-Horscha, Suzane Nikolić, Cynthije Ashperger te Scotta Fiedlinga (Michael Chekhov actors studio, Boston), Masterclass Viktora Rižakova, MHAT (Dubrovnik) i dr.

Još od vremena studiranja istaknula se svojim ulogama i priznanjima; 2012. dobitnica je nagrade Lions cluba Osijek kao najbolji student Umjetničke akademije u Osijeku, 2013. dobitnica rektorove nagrade Sveučilišta J.J.Strossmayer za odličan uspjeh u akademskoj 2012./ 2013. godini.

Do sada je igrala  u brojnim produkcijama domaće i inozemne produkcije, a neke su od njih:

Disamena“s Ehre, Pave Marinkovića, produkcija HNK Zagrebi i Theater Herbst Grenzenlost, režija Marius Schiener, uloga Eriethea;
Hamlet, W.Shakespeare, produkcija Stadttheater Modling, Beč, režija Nicole Fendesack, uloga Ofelija.
Četiri priče: žene, Želimira Periša, produkcija GK Vinkovci, režija Robert Raponja, uloga Lidija;
Antonius und Cleopatra, W. Shakespeare, produkcija festivala Shakespeare in Murau, Austria, režija Nick Allen, uloga Karmijana;
Mušica, A.B. Ruzzante, produkcija UAOS i Lošinj Events, režija Robert Raponja, uloga Betija;
I  u našem gradu, K. Mesarić, produkcija GKM Split, režija Robert Raponja, uloga Mira Grom;
Oluja,  W.Shakespeare, produkcija UAOS i Kazališni fakultet Akademije izvedbenih umjetnosti u Bratislavi (Bratislava, Slovačka), režija Hrvoje Seršić i Pavel Uher, uloga: lutkarski animator;
MMJ… onome koji je prvi počeo, Dejan Dukovski, produkcija UAOS, režija Angelco Ilievski i Katica Šubarić kao aistent režije;
2:14h, Davida Paqueta, produkcija GK Virovitica, režija Robert Raponja i Katica Šubarić kao asistent režije;
Majka, S.Witkievicz , produkcija HNK Osijek i UAOS, režija Jasmin Novljaković, uloga Zofja Plejtus;
Iluzije, Ivana Viripaeva, produkcija UAOS, režija Robert Raponja, uloga Margarita.
Bijela kuga, Dubravko Habek u produkciji Kazališta Virovitica

 

BOBAN ĐURIĆ, folklorni koreograf

Boban Đurić rođen je 1.6.1981. u Kneževu. Po zvanju je diplomirani inženjer poljoprivrede. Trenutno je zaposlen u Poljoprivrednoj zadruzi Bajmak na mjestu tehnologa proizvodnje.

Istraživač je tradicijske baštine Baranje te koautor stalnog postava Šokačka kuća u Topolju. Osnivač je muške pjevačke skupine Ižipci iz Topolja. Od 2008. godine umjetnički je voditelj KUD-a Sloga iz Draža, a od 2011. HKUD-a Beli Manastir iz Belog Manastira te autor brojnih koreografija. Polaznik je zimskih i ljetnih Škola hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, predavač je na Seminaru folklora panonske zone u Vinkovcima 2007., 2010., 2013. i 2016., osnivač i dopredsjednik je Društva prijatelja baranjskih starina «Ižip» Topolje, član je Hrvatskog društva folklornih voditelja i koreografa i Hrvatske glazbene unije i dugogodišnji je organizator smotre crkvenog pučkog pjevanja «Marijo svibnja kraljice» u Topolju.

 

ČLANOVI PROSUDBENOG POVJERENSTVA ZA MULTIMEDIJALNO PODRUČJE

 

ZDENKO RADOVANIĆ, akademski slikar

Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi redovitoga profesora, emeritusa i akademika Zlatka Kesera. Završio je i privatnu Umjetničku školu crtanja i slikanja, u klasi redovitoga profesora Igora Modrića. Do sada je imao 8 samostalnih i 17 grupnih izložbi (Hrvatska, Nizozemska, Mađarska, Italija…), te 30-ak likovnih kolonija i humanitarnih akcija.

Izlagao je s Pricom, Jordanom, Lackovićem, Vejzovićem («Gavella» Zagreb).

Osim slikarstva radi grafiku, mozaik, mural, restauraciju i konzervaciju, a bavi se i ilustracijom knjiga. Dobitnik je velike otkupne nagrade na slikarskom ex-tempore u Piranu (Slovenija), nagrade «Modre laste»; izabran je među 10 najboljih umjetnika Saatchi online galerije.

Član je HDLU-a (Zagreb), U.P.A.F. (Unione Pittori e Artisti Friuliani, Mortegliano, Italija), Akademije – art i Fortune – art (Zagreb).

 

SIBILA DANILOVIĆ, odjevni tehničar specijalist

Završila je Modnu modelarsku školu u Mariboru, radila u modnom atelijeru u Mariboru te sudjelovala na više vrhunskih modnih revija. Na tri državna prvenstva svojim modnim kreacijama nadopunjavala je kompletan look frizerskih modela. Radila kao računalni operater na grafičkoj stanici te izradi šablona u MK Slavonija.

 

ZLATKO BALENTIĆ, potpredsjednik Fotokluba Osijek

Svoje je fotografije izlagao na više od 60 skupnih i 3 samostalne izložbe. Sudjelovao je na izložbi modne kreatorice Jelene Bauer – Moda u Galeriji likovnih umjetnosti Osijek.

Dobitnik je više od 20 nagrada i pohvala za fotografije na izložbama i salonima fotografije u Osijeku, Vinkovcima, Đurđevcu, Kukljici, Zagrebu, Belom Manastiru, Rijeci, Bjelovaru i drugima.

Izlaže i na međunarodnim izložbama i salonima fotografije u Sloveniji, Turskoj, Mađarskoj, Češkoj, Australiji, Bosni i Hercegovini i dalje.

 

Ružica Smiljanić

Ružica Raković Smiljanić rođena je 13. travnja 1942. godine u Levanjskoj Varoši kod Đakova gdje je završila osnovno školovanje.

Od 1955. godine stalno je nastanjena u Osijeku u kojem završava gimnaziju 1960. godine, a nakon toga izvanredni studij biologije i kemije na Pedagoškoj akademiji 1973. i Pedagoškom fakultetu 1985. godine.

Radila je kao nastavnik i profesor u Osnovnoj školi u Višnjevcu – Osijek, dok nije 1996. otišla u mirovinu.

Uz stručne predmete bila je voditelj Učeničke zadruge i mentor Cvjećarske i Kreatorske sekcije te Mladih vezilja.

Izradila je za školski folklor 16 ženskih i 8 muških narodnih nošnji po uzoru na nošnje Đakovštine, organizirala s mladim kreatorima modne revije, a s cvjećarima uzgoj i izložbe lončanica i rezanog cvijeća.

40 se godina bavi zlatovezom, a 23 godine vodi radionice zlatoveza.

Naučila je mnoge generacije učenika umijeću zlatoveza, organizirala oglednu radionicu zlatoveza u Varaždinu 1995. za 35 prosvjetnih djelatnica iz svih područja Hrvatske. Radionice je održavala diljem Hrvatske, a sada radi na monografiji

„Zlatovez naš šokački“, koja će ujedno biti priručnik za ljubitelje zlatoveza i buduće zlatovezilje.

Umirovljeničke dane želi provoditi popularizirajući zlatovez u cijeloj Hrvatskoj i svugdje gdje ima Hrvata i želje da upoznaju vrijednost i umijeće ove djelatnosti.

Od 2007. godine članica je udruge „Šokačka grana“ u Osijeku gdje svake godine organizira radionice zlatoveza.

Već drugu godinu organizira radionice i u Somboru u KUD-u „Vladimir Nazor“, gdje postoji veliki interes za ovu djelatnost. Na taj način oplemenjuje svoje umirovljeničke dane i šokačku kulturnu baštinu.

 

CHRISTIAN TOMAS

Christian Tomas rođen je 28. prosinca 1969. u Freiburgu u Njemačkoj.

Završio je srednju Građevinsku školu u Osijeku.

Od 1992. Do 1996. u Freiburgu izučava zanat za keramičara u umjetničkoj radionici Roland Beha.

Od 1996. radi s glinom u umjetničkoj keramičarskoj radionici „Keramika Atelje Tomas“ u Osijeku.

Svoje radove izlaže u mnogim gradovima Lijepe Naše.